Technologie

Pálenice slou­ží k výro­bě desti­lá­tů z růz­ných dru­hů zkva­še­né­ho ovo­ce, pří­pad­ně z vína.

Tato pále­ni­ce je navr­že­na v nové kon­cep­ci jed­no­kotlo­vé­ho sys­té­mu, tj. desti­la­ce i rek­ti­fi­ka­ce se pro­vá­dí v jedi­ném mědě­ném kot­li o obje­mu 200l s mědě­nou nástav­bou. Nástavba se sklá­dá z rek­ti­fi­kač­ní­ho dílu se tře­mi klo­bouč­ko­vý­mi zesi­lo­va­cí­mi pat­ry, defleg­má­to­ru a kata­ly­zá­to­ru se spe­ci­ál­ní mědě­nou vestav­bou (slou­ží k zachy­co­vá­ní škod­li­vin). Kvalitu desti­lá­tu lze ovliv­nit vyřa­zo­vá­ním jed­not­li­vých pater v rek­ti­fi­kač­ním dílu z čin­nos­ti a dále vyu­ži­tím funk­ce defleg­má­to­ru. Tímto způ­so­bem je mož­no řídit stup­ňo­vi­tost desti­lá­tu i dal­ší cha­rak­te­ris­tic­ké chu­ťo­vé a aro­ma­tic­ké vlast­nos­ti. Ostatní čás­ti pále­ni­ce (pře­stup­ník, chla­dič, liho­vé měři­dlo) jsou vyro­be­ny z nere­zu. Topným médi­em je pára o tla­ku 0,5 bar. Oproti běž­něj­ším způ­sobům ohře­vu ply­nem nebo tuhý­mi pali­vy má pára nespor­nou výho­dou v rych­lost ohře­vu, mož­nos­ti jem­né regu­la­ce pří­ko­nu a šetr­nos­ti vůči kva­su (nedo­chá­zí k míst­ní­mu přehřívání/připálení kvasu).

Na této pále­ni­ci se zís­ká­vá vel­mi kva­lit­ní aro­ma­tic­ký desti­lát o prů­měr­né liho­vi­tos­ti 55 – 70 % obj. a. a. Vybavení pále­ni­ce je nej­vyš­ší kva­li­ty a odpo­ví­dá stan­dar­dům EU. Technologie byla dodá­na reno­mo­va­ným výrob­cem liho­var­nic­kých zaří­ze­ní Kovoděl Janča s.r.o.